Naslov komentara: Purtici Mon Apr 20, 2009 12:35 pm
USNULI PURTICI
Lijepi su Purtici u proljeće. Obavijeni su "teskom" tisinom i pomalo zastrasujucim mirom. Kao da su umorni od Bukovika kojeg nose na ledjima, pa se odmaraju gledajuci Godjenje, Stoborane, Borovac, Laze...
U nastavku pogledajte video-zapis i slike:
Iznad sela je lijepo uredjeno mezarje. Umrlim Purticanima se daje zasluzeno mjesto, da budu iznad zivih. Dok mezarje povezuje dva svijeta: ovaj prolazni i onaj vjecni, lijep asvaltni put povezuje Purtice sa ostalim dijelom svijeta.
Borak i Bicastrana cuvaju i nadziru Purtice. Uvijek su spremni da razbiju brige i daju oduska. Svojom ljepotom i gordoscu daju snagu i sampouzdanje. Brzo i samo na sebi svojstven nacin vracaju poljuljanu vjeru u ljepotu zivota.
Vidljivi su znaci vracanja zivota u ovu oazu mira i srece. Prave se kuce, popravljaju ograde, uredjuju basce.
Vrucci docekaju svakog gosta i putnika namjernika na najbolji nacin. Zubor bistre i hladne vode, zajedno sa cvrkutom ptica, razbija tisinu. Pruza prvi pravi i netaknuti dozivljaj ciste prirodne.
Stari salas podsjeca na vrijeme kada su vrijedni Purticani sa ponosom smjestali kukuruze koje su sami uzgojili. Imaju se cime ponositi svi koji su porijeklom iz ovog lijepog sela. Uvijek se ovdje zivjelo od svog rada, od svoje zemlje.
Cuko je obavio svoj zadatak. Kada sam se pojavio nemilosrdno je lajao, obavjestavao je selo da je dosao neko novi, neko nepoznati. Sto sam mu se vise priblizavao lavez je bio sve tisi, a onda je zapocelo umiljavanje. Radovao se sto sto sam mu prisao.
Na odlasku jos jedan pogled na iskonsku ljepotu, na nenarusenu vrijednost Bozijeg dara ljudima.
Kao i uvijek, uz zahvalnost Purticima na lijepim trenucima ovdje provedenim, obecavam doci cu opet. Radi sebe i zadovoljstva koje ovdje dozivim.