Admin Admin
Broj postova : 355 Registration date : 2008-05-28
| Naslov komentara: KOMADANT AVDO PALIĆ Tue Jun 09, 2009 8:07 pm | |
| PJESMA O AVDI PALIĆU Uzeh olovku u ruku da pišem slova,nastade eto pjesma ova Žepljaci moji dragi,pjesma govori o Palić Avdi
Od Podžeplja do Brezove Ravni,rodi se komadant slavni Avdo Palić iz Podžeplja sela,blizu kuće raste bor i jela
Završio je Avdo visoku školu,dođe vrijeme da bude u rovu Krenuše četnici te devedest druge,zarobiti u Žepi sve ljude
Žepa mjesto istorijskog blaga,formira se Žepska lahka brigada Na čelo brigade Avdo stade,Žepu porobit neće niko nek se znade
Pitali se četnici hoćel moći proći,u njegovu Žepu,sa pobjedom doći Pitali Avdu u Bosni tada,šta može izdržati njegova slavna brigada
Borio sa Avdo tri godine duge,sa narodom bio i uz svoje ljude Žepljaci,hrabri i ponosni bili,četnici u Žepu nisu lahko smili
Ofanziva i topovi iz Srbije tuku,krenu malo i odmah se povuku Sam sebe Avdo pita,po danu i noći,hoćel narod izdržati moći
Skupio se narod mjeseca Jula u centru Žepe te devedeset i pete Metež,gužva,plaču djeca,svako svakog traži,čuju se i neke laži
Gleda sve Avdo očiju punih suza,na njemu je od ljiljana bluza Govori Avdo hrabro tada,dok sam ja živ,narod neće da strada
Četnici traže i hoće samo njega,brigadu da Avdo,svoju preda Neda Avdo,nikome svoje ljude,reče,borite se braćao pa šta bude
Ja sam komadant i odoh u četničke ruke,ode Avdo i doživi strašne muke Nije Avdo dao narod mu strada,osta zato živa,Žepska slavna brigada
Dok ja sada ovo pišem,Avde među živim Žepljacima,nema više
Žepa ima svoje,heroje i ljiljane drage,jedan je Avdo komadant brigade Zaboraviti Žepu,heroje i Avdu niko nesme,zato se i pišu ove pjesme
Šehidi su Allahu najmiliji gosti,žena Esma još traži Avdine kosti Pjesma moja snagu neka ti pruža,Palič Avdu da nađeš,svoga muža
Kakanj;18.11.2008 autor teksta;hadži Enes Hrusto | |
|