PURTICI
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

PURTICI

Z E P A

PortalPortal  HomeHome  GalleryGallery  TražiTraži  Latest imagesLatest images  RegistracijaRegistracija  LoginLogin  

BAJRAMSKO SIJELO

Go down 
3 posters
AutorPoruka
Admin
Admin
Admin

Broj postova : 355
Registration date : 2008-05-28

BAJRAMSKO SIJELO Empty
KomentarNaslov komentara: BAJRAMSKO SIJELO   BAJRAMSKO SIJELO Icon_minitimeTue Dec 16, 2008 12:38 am

Bajramsko sijelo

Pogledajte jos slika sa sijela koje je poslala Fatima Begzadic nasa Zepka

Okupili su se Bošnjaci na Bajramskom sijelu u Floridi Pinellas Parku. Došlo je, samo na ovo sijelo, 1200 Bošnjaka, porijeklom od Drine do Krajine. To su oni kojima je bila namijenjen nestanak. Došli su da pokažu da nisu nestali. Došli su da dokažu da su opstali i u dalekoj tuđini. Došli su da pokažu da nisu kadri samo fizički opstati, nego su kadri sačuvati i svoju kulturu, i svoje običaje, i svoj ponos. Doveli su i svoju mladost, svoju budućnost, da se vidi da njihov opstanak traje i da ce trajati. Ovo je samo početak, ovo je okupljanje koje treba da najavi da će ovakvih okupljanja biti još. Biće to još masovnija, još sadržajnija, još bolje organizovana okupljanja.
Dosli su muslimani iz vise gradova da uvelicaju svoj veliki praznik.Sav novac ukupljen od prodaje karata pica i i jela namjenjen je za kupovinu objekta za DZAMIJU u Floridi-Pinellas park.Goste Bajramskog sijela zabavljao je hor Dzamata iz Pinellas parka -Florida,poslije izvodjenja ilahija i kasida nastavljeno je sa narodnim veseljem a goste su zabavljali Asko Buljubasic, Sanel Hamidovic,Emir Bandic,Muhamed Dobraca-Muha i Dzevad Burdalic- Koki.

U nastavku pogledajte slike i video:
Snimatelj se izvinjava za video zbog slabe slike, jer je bilo slabo osvjetljenje.

BAJRAMSKO SIJELO 927_1089
Hasena Kurtić

Donijela je Hasena sa sobom ljepotu vratarskog behara. Ponosna je na haljine koje je nosila njena nena i nena njene nene. Bile bi one, Hasena, ponosne na tebe. Ponosni smo i mi svi, jer si ti dokaz iskonske ljepote našeg kraja.

BAJRAMSKO SIJELO 927_1183
Suvada i Hadžo Kurtić

Prilika je ovo da Suvada i Hadžo uživaju u svemu onome što su ponijeli iz svog Vratara. Imaju i u čemu uživati. Imaju razloga da puno sretni i ponosni.

BAJRAMSKO SIJELO 927_0045

Umilni zvuci hora naše mladosti širili su se na sve strane. To su zvuci naše kulture, naše odvažnosti. Došli su do srca svakog, koji je porijeklom iz naših krajeva. Zvuci su to koji izmame suzu radosnicu, koja iznosi tegobe iz naših srca.

BAJRAMSKO SIJELO 927_0040
Maida Memić

Iskoristila je Maida priliku da pokaže koliko Lukavčani vole i cijene svoju tradiciju, svoje običaje, svoju vjeru. Učinila je to hrabro, odvažno, onakoko kako to ona zna.

BAJRAMSKO SIJELO 927_0041

Ovo sijelo dugo će se pamtiti. Iako su očekivali lijepo druženje, mnogi nisu bili svjesni koliko će lijepoga doživjeti. Počeo je i naš narod da misli i o budućnosti. Uvjerili smo se da smo neko, da ćemo sutra biti još jači još ponosniji. Mora se planirati i usmjeravati naš put u budućnost. Radi toga je riješeno:
PRIHOD OD ULAZNICA, PRODATE HRANE I OSVJEŽAVAJUĆIH PIĆA IDE ZA KUPOVINU ZAJEDNIČKOG PROSTORA U KOME ĆEMO SE MOĆI OKUPLJATI.

BAJRAMSKO SIJELO 927_0037
Samir i Hamza

Purtićani i Lučani su oduvijek bili dobri jarani. Prenijelo se to i omladinu.

[center]

BAJRAMSKO SIJELO 927_0038
Hamza ,Naim i Salim

Prilika je ovo da se malo i našalimo. Hamza i Salim su Lučani i ovdje su nastavili tradiciju svojih starih. Kao što su njihovi stari kontrolisali svako kretanje između Žepe i Bura na Vukojinu Stanu, tako i ovdje kontrolišu ko ulazi na sijelo. Rade to pod nadzorom Naima iz Bosanskog Novog, a u Novom je oduvijek vršena kontrola kretanja između Krajine i Banije. Posao je morao biti dobro obavljen. Boljih za to nije bilo.

BAJRAMSKO SIJELO 927_0039
Safa i Suvada

Safa i Suvada su se lijepo družile. Razmijenile su i vijesti iz Purtića.

BAJRAMSKO SIJELO 927_0036
Momci iz Luke radili na ulazu Hamza i Salim

Baš me čudi otkud oni. Hoće li to znati dobro odraditi? Smile

BAJRAMSKO SIJELO 927_0048
Makas Nurka i Safa Z.

Lijepo je uživati u programu i druženju. Nurka je rodom iz Vratara, pa nije ni čudo što se najvoli družiti sa Safom.

BAJRAMSKO SIJELO 927_0049
Hadzo K sa prijateljima

Lijepo je organizovano ovo sijelo. Svi su ponosni i zadovoljni. Međutim, ništa ne dolazi samo od sebe. Za oraganizaciju se prijavilo 30 osoba koje su nesebično i sa zadovoljstvom radili. Nadajmo se da će ih ubuduće biti više, pa će oranizacija biti bolja.

BAJRAMSKO SIJELO 927_0050

BAJRAMSKO SIJELO 927_0051
Hajro,Muhamed i Nijaz

Evo prilike da se malo i našalimo. Hajro i Muhamed su iz okoline Bratunca odnosno Srebrenice. Sa njima je i Nijaz iz Novog Šehera. Ovo me grupašenje plaši u ovo vrijeme čerečenja Bosne. Plašim se da ne formiraju kakvu BURSKU REPUBLIKU.

BAJRAMSKO SIJELO 927_0052
Ismet i Kadrija su radili za sankom

Kadrija je iz Bratunca sa Drine, a Ismet iz Prijedora iz Krajine. Oni su organizovali rad šanka. Njima su pomagala još trojica momaka. Gosti su bili zadovoljni, a kako nebi bili tu je učestvovala Bosna od Drine do Une
.

BAJRAMSKO SIJELO 927_0053
Konobari su imali pune ruke posla

Da bi gosti bili usluženi kvalitetno, angažovano je osam konobara.

Ove slike nam je prilozila Kurtic Azra i Hasena

BAJRAMSKO SIJELO 927_1107
Azra Kurtic, Fata Begzadic, i Hasena Kurtic

Odvajkada je u našem kraju cijenjena ljepota. O lijepim curama i njihovoj odjeći se govorilo sa posebnim poštovanjem. Volio bih i ja da to znam onako lijepo opisati, kao što su to znale naše nene i majke. Sreća je da postoje slike, one govore dosta

BAJRAMSKO SIJELO 927_1108
Azra Kurtic, Fata Begzadic (Dj. Imamovic), Hasena Kurtic, i Sadzida Makas
Nase Zepke

Koliko vidim, Fata je posebno oduševljena ljepotom naših djevojaka i ljepotom njihove odjeće. Ako se ne varam tu je flaša vode, nadam se da je sa izvora kod Šakirinog Mlina.

BAJRAMSKO SIJELO 927_1217
Azra Kurtic i Meliha Kapo

Sve se bojim da u razgledanju ove ljepote ne počenem navijati za nekog. Ma, nije loše malo i to raditi. Pitanje bi bilo: da li je ljepša djevojka iz Vratara ili Kramer Sela.

BAJRAMSKO SIJELO 927_1150
Azra Kurtic i sin od Ef.Latifovic

Da se malo i našalimo: - Azra, uzalud ti njemu pričaš o ljepoti suhih šljiva iz Vratara, više on volipržene kestene iz Sasa.

BAJRAMSKO SIJELO 927_1117
Azra i Hasena Kurtic

Kada se nekad dolazilo na teferič, onda je išao šapat: - Dolaze, Purtićke, Vreljanke... Volio bih da se mlade djevojke iz našeg kraja pojave na ovoj stranici, pa da se ta vijest prenosi od jednih do drugih. Ja moram čestitati Vratarkama. Ovog puta su zaista hrabro i ponosno pokazale i svoju ljepotu i ljepotu naše tradicionalne nošnje.

BAJRAMSKO SIJELO 927_1172
Azra Kurtic, Hasiba Durmisevic, i Meliha Kapo
Neće se cure naljutiti, ali moram posebno pohvaliti Hasibu, čestitati joj što vas okuplja i što vas ohrabruje. Uostalom, ona je Lučka, a njima nije nikad nedostajalo hrabrosti.

BAJRAMSKO SIJELO 927_1118
Azra Kurtic i Sadzida Makaš

E, pa nećemo sad odmah izjašnjavati. Svejedno je ili Vratar ili Kukavice. A, znate li zašto govorim? Pa ko može ovdje odabrati? Ama, nema smisla navijati. Ja ipak ostajem neodlučan. Čestitam vam, cure. Zdrave i žive bile i neka vas sreća u životu prati.

BAJRAMSKO SIJELO 927_1122
Sena Karic i Azra Kurtic

Izvini, Azra, malo ćemo ogovarati Senu. Lijep je i Novi Šeher. Samo kad se sjetim kosa NOVOŠERKI. Te kose su bile britke, pa je valjda i sve kod njih tako. Ipak ćemo ostaviti Edinu da on koju kaže o Seni. Ali, da ne bude: nema ljepšeg mjesta od Bratunca.

BAJRAMSKO SIJELO 927_1126
Azra Kurtic, Alma Jusufovic, i Meliha Kapo

Ovdje sam ostao bez riječi. Od Osmača, preko Vratara, do Kramer Sela. Ja bih da pokušamo odgovoriti koja je cura porijeklog iz kog sela.

BAJRAMSKO SIJELO 927_1130
Azra Kurtic i Samra Durmisevic

Dobro. Ako se baš moram odlučiti da kažem koja je ljepša. Kažem. Vratarka

BAJRAMSKO SIJELO 927_1132
Alma Jusufovic, Hasena Kurtic, i Merima Zenkic
Čestitam, djevojke. Kriv sam što sam zanemario ljepotu druženja. Moram vam reći da sam oduševljen. Zajedno ljepota srebreničkog, žepskog i prijedorskog kraja je nešto posebno.

BAJRAMSKO SIJELO 927_1111
Sena Karic i Sadzida Makas

BAJRAMSKO SIJELO 927_1120
Meliha Kapo, Hasena Kurtic, Isak Zenkic, Azra Kurtic, i Merima Zenkic

BAJRAMSKO SIJELO 927_1098
Prvi red:
Sena Karic, Dzenita Durakovic, Azra Kurtic, Alma Jusufovic, Meliha Kapo, Amra Durmisevic, Maida Memic, Sadzida Makas, i Salmira Durakovic

Drugi red:
Emina Podzic, Nejra Colic, Samra Durmisevic, i Hasena Kurtic

BAJRAMSKO SIJELO 927_1103

BAJRAMSKO SIJELO 927_1104
Sadzida Makas, Azra Kurtic, i Hasena Kurtic

BAJRAMSKO SIJELO 927_1105
Azra Kurtic, Meliha Kapo, i Hasena Kurtic

BAJRAMSKO SIJELO 927_1106
Mermima Zenkic, Azra Kurtic, Meliha Kapo, i Hasena Kurtic

BAJRAMSKO SIJELO 927_1136

BAJRAMSKO SIJELO 927_1134

BAJRAMSKO SIJELO 927_1184
Suvada i Hadzo Kurtic, Zijad, Tehvida Mustalnic

BAJRAMSKO SIJELO 927_1181
Safa Zimic i Safura Avdulovic

Slike od Fatime Begzadic (djevojacko Imamovic)

BAJRAMSKO SIJELO SofraSinija
Sinija sa kahvenjacima

BAJRAMSKO SIJELO SafijaImamovicizZepeFataiCamila
Safija Imamovic,sa kcerkom Fatimom i Camila Bogilovic[/i

BAJRAMSKO SIJELO SamijaAdulovicIzDerventeiunukaSelma
[i]Samija Adulovic iz Dervente i unuka Selma.

BAJRAMSKO SIJELO SefikaBogiloviciSamijaAdulovic
Sefika Bogilovic i Samija Adulovic.

BAJRAMSKO SIJELO SefikaBogilovic
Sefika Bogilovi

BAJRAMSKO SIJELO SevdalinaizBugarskeFataiFadila
Sevdalina iz Bugarske Fata i Fadila(Safija.)

BAJRAMSKO SIJELO LeilaBegzadicInenaFadila
Leila Begzadic i nena Fadila.

BAJRAMSKO SIJELO EdinBegzadicHamdoBogiloviciSefika
Edin Begzadic ,Hamdo Bogilovic i Sefika.

BAJRAMSKO SIJELO EfendijinsinMehdinisuprugaElvira
Efendijin sin Mehdin i supruga Elvira.

BAJRAMSKO SIJELO FadilaImamoviciCamilaBogilovic
Fadila Imamovic i Camila Bogilovic

BAJRAMSKO SIJELO FataiFadila
Kcerka i majka Fatima i Fadila

budite strpljivi nastavicemo sa slikama

Admin: komentar modifikovan dana: Sat Dec 20, 2008 2:26 am; prepravljeno ukupno 36 puta
Na vrh Go down
http://purtici.myrealboard.com/portal.htm
musafir

musafir

Broj postova : 31
Registration date : 2008-05-31

BAJRAMSKO SIJELO Empty
KomentarNaslov komentara: Re: BAJRAMSKO SIJELO   BAJRAMSKO SIJELO Icon_minitimeTue Dec 16, 2008 3:12 am

Selam Husi i pohvale za organizaciju sijela, ovoga nam najvise nedostaje u dijaspori.
pored svih ljepota ipak Lucani mi nekako najbolje izgledaju......
Na vrh Go down
musafir

musafir

Broj postova : 31
Registration date : 2008-05-31

BAJRAMSKO SIJELO Empty
KomentarNaslov komentara: Re: BAJRAMSKO SIJELO   BAJRAMSKO SIJELO Icon_minitimeTue Dec 16, 2008 4:42 am

Selam Huso,sakupio si dosta bisera na jednom mjestu,za sve visoke ocjene ali djevojke su slika nase kulture one su to najbolje pokazale zato zasluzuju jos vise paznje da him se posveti,da hi sve Alah nagradi najljepsom srecom ovoga svijeta...
Na vrh Go down
Guest
Gost

BAJRAMSKO SIJELO Empty
KomentarNaslov komentara: Re: BAJRAMSKO SIJELO   BAJRAMSKO SIJELO Icon_minitimeTue Dec 16, 2008 4:47 am

Sellam Husi i ostalim posjetiocima... Stranica je extra, pohvale za organizaciju sijela i jedno veliko BRAVO za sav trud.
Senada Kurtic
Na vrh Go down
sulejman

Broj postova : 81
Registration date : 2008-07-27

BAJRAMSKO SIJELO Empty
KomentarNaslov komentara: BAJRAMSKO SIJELO   BAJRAMSKO SIJELO Icon_minitimeTue Dec 16, 2008 12:07 pm

NE MOGU, A DA ODMAH NE KAŽEM:

AFERIM!

Gledam ovaj prilog rano ujutro. Pijem jutarnju kafu. Odjednom sam osjetio da mi niz lice teku suze. Na svakoj slici se zadržavam da je pogledam, kao da tražim nešto davno viđeno, nešto što je počeo prekrivati zaborav. Sa nestrpljenjem tražim svako napisano slovo, tražim da se uvjerim da su ovo potomci onog naroda koga ja znam iz svoje mladosti. Svako ime, svako prezime me obraduje. Uvjerava me u ono što želim da budem siguran.
Kafa se već ohladila, ustvari, zaboravio sam na kafu. Hladan gutljaj kafe kao da me osvijestio, vratio u stvarnost. Prošao je onaj prvi šok od radosti i sreće. Sada sam siguran. To što gledam, to su naši ljudi. Doduše, negdje daleko, ali su ipak naši. Vidi im se po čehri. Vidim to po ljepoti mladosti, koja može doći do punog izražaja samo u odjeći, koja pripada njihovim precima. To je ljepota za to ruho.
Sada mi je duša puna nekakve sreće, nekakvog ponosa, nekakvog smirenja, koje odavno nisam doživio. Ne odvajaju se misli od onog što sam vidio. Vraćam se ponovo da pogledam još jednom, pa onda još jednom. Navire u srce nekakvo blaženstvo, nekakva sreća, za koju sam mislio da je davna prošlost, da je mogu osjetiti samo ja, koji sam u poznim godinama života i moji vršnjaci. Onda iznenada nova radost, nova saznanje, nova potvrda onog što beskrajno želim:
PA, OVA MLADOST JE ISTA ONA MOJA MLADOST. MOJA SREĆA I ZADOVOLJSTVO U DUŠI JE ISTA KAO I KOD NJIH. PA, MI SMO ISTO. MI SMO NEŠTO ŠTO TRAJE. MI SMO ONO ŠTO JESMO I ŠTO SMO BILI. TO NIKO NE MOŽE UNIŠTITI, TO NAM NIKO NE MOŽE UZETI.

Sada mogu biti dugo miran. Mogu uživati u lijepom i blaženom duševnom stanju.
Hvala ti, Huso, tebe sam upoznao preko ove stranice, ali si mi blizak kao da se nismo nikada razvajali. Hvala našim ljudima koji su zadržali naše običaje, naš način života i razmišljanja.
želim vam svima još puno snage, puno ovakvih druženja.
Na vrh Go down
Guest
Gost

BAJRAMSKO SIJELO Empty
KomentarNaslov komentara: Re: BAJRAMSKO SIJELO   BAJRAMSKO SIJELO Icon_minitimeWed Dec 17, 2008 5:49 pm

es-selamu alejkum,
Prelijepo je ovo druzenje nasih Bosnjaka u dijaspori.A i vrijedan ovaj Zimic ko da mu je 20 godina.Ove bosnjakinje u narodnoj nosnji su dokaz nase vjere ,dokaz naseg inedtiteta ,dokaz nase cistice i ljepote ,Allah ih nagradio.Hvala Allahu koji je okupio ovoliki broj na jednom mjestu ,a sve u cilju prikupljanja sredstava za dzamiju-mesdzid koji ce sutra mnogostruko vratiti.
Na vrh Go down
Guest
Gost

BAJRAMSKO SIJELO Empty
KomentarNaslov komentara: Re: BAJRAMSKO SIJELO   BAJRAMSKO SIJELO Icon_minitimeFri Dec 26, 2008 6:46 am

putnik (citat):
es-selamu alejkum,
Prelijepo je ovo druzenje nasih Bosnjaka u dijaspori.A i vrijedan ovaj Zimic ko da mu je 20 godina.Ove bosnjakinje u narodnoj nosnji su dokaz nase vjere ,dokaz naseg identiteta ,dokaz nase cistice i ljepote ,Allah ih nagradio.Hvala Allahu koji je okupio ovoliki broj na jednom mjestu ,a sve u cilju prikupljanja sredstava za dzamiju-mesdzid koji ce sutra mnogostruko vratiti.
Na vrh Go down
Sponsored content

BAJRAMSKO SIJELO Empty
KomentarNaslov komentara: Re: BAJRAMSKO SIJELO   BAJRAMSKO SIJELO Icon_minitime

Na vrh Go down

BAJRAMSKO SIJELO
Na vrh 
Stranica 1/1
 Similar topics
-
» BAJRAMSKO SIJELO
» SIJELO U PINELLASU