Dodik, Tadić i Koštunica čekaju da zabiju nož u leđa BiH
Srbi i Republika Srpska su militantno biće BiH • Svi srpski specifikumi mučenja, genocida, etničkog čišćenja provedeni su u Crnoj Gori...
06.09.2008. 19:50
Razgovarao: Ruždija ADŽOVIĆ
"Šta to radiš krvavi Radovane, đe će ti duša Karadžiću", poručio je u svojoj pjesmi početkom agresije na BiH crnogorski pisac Jevrem Brković paljanskom krvniku dok su njegovi zločinci s okolnih brda ubijali multietničko Sarajevo i njegove nedužne građane.
Brković se nije mogao pomiriti s monstruoznom misijom i djelom durmitorskog psihijatra, oličenim u genocidu, urbicidu i etničkom čišćenju.
Mislite li da se Crna Gora zauvijek oslobodila čeličnih kandži Srbije?
- Živio sam i borio se za to da Crna Gora, jedna od najstarijih balkanskih zemalja, bude ponovo suverena, jer je bila razdržavljena i okupirana od Srbije 1918. godine. Crna Gora bila je popaljena, ubijana, izvršen je genocid. Ono što se za vrijeme Miloševićevog rata dogodilo u BiH, to se u Crnoj Gori dogodilo od 1918. do 1926. godine. Svi srpski specifikumi mučenja, genocida, etničkog čišćenja provedeni su u Crnoj Gori.
Prosrpska struja u Crnoj Gori, instruirana iz Beograda, od cjelokupne crnogorske historije vidi samo 200 godina vladavine dinastije Petrovića. A prije njih bila je dugovjeka Crna Gora, bila je Duklja, dinastija Vojislavljevića, zatim je bila Zeta, dinastija Balšića te dinastija Crnojevića. Uskoro izlazi moj roman koji u potpuno drugom svjetlu, autentično prikazuje ukupnu crnogorsku historiju.
................................................
Kako Vi, kao počasni građanin Sarajeva, vidite budućnost BiH, gledajući s određene distance dešavanja u ovoj zemlji i strahovite političke podjele?
- Uvijek sam zastupao cjelovitu BiH. "Slobodna Dalmacija" i "Feral" 1995. ili 1996. godine objavili su moje pismo Tuđmanu u kojem sam kazao: "Bez Bosne nema ni Hrvatske, nema ni Crne Gore, nego će sve biti velika Srbija."
Može opstati samo cjelovita BiH, bez entiteta. Ovakva BiH je neodrživa. To znaju i Holbruk (Holbrooke) i svi tvorci Dejtona. Danas imamo situaciju da Srbi o RS govore kao o državi, dok BiH kao državu gotovo niko ozbiljno ne shvata i to je tragedija BiH. Mora doći do revizije Dejtona.
Jer, vidite, uvijek se mora imati na pameti da su Srbi i Republika Srpska militantno biće BiH, koje samo čeka trenutak da Bosni zabije nož u leđa. Tako razmišlja i Milorad Dodik, kao i svi u Beogradu, počev od Koštunice pa do Tadića, jer Tadić o BiH, RS i Kosovu ne razmišlja drugačije od Koštunice. Tadić je samo neozbiljniji Koštunica. Oni sada idu u trgovinu i misle da će nekoga u Evropi i svijetu ubijediti da RS otcijepe, pripoje Srbiji i tako nadoknade gubitak Kosova. To se ne smije desiti, to bio bio veliki četvrti balkanski rat koji bi, s ovim što se dešava na Kavkazu, bio uvod u veliki i tragični treći svjetski rat.
Kakvi su Vaši prvi utisci o suđenju Radovanu Karadžiću u Hagu?
- Suđenje Karadžiću će se ubrzati, a ja vjerujem da će ubrzo i Mladić biti doveden u Hag. Ja imam vrlo ozbiljnu verziju da je Mladić već uhapšen i da se čeka pogodan politički trenutak da se to objavi i da se on izruči Hagu. Što se tiče Gorana Hadžića, on pije po Slavoniji, na njega niko i ne obraća pažnju, njega će, kada dođe vrijeme, za uho ubaciti u avion i sprovesti u Hag.
Sprema se hapšenje 17 ljudi za progon muslimana
Crna Gora počela je procesuirati osuđene za ratne zločine. Da li je, ipak, ostala dužna porodicama bošnjačkih žrtava deportovanih iz Herceg-Novog?
- U slučaju "Kaluđerski laz" uhapšeno je sedam-osam osoba, a u slučaju "Morinje" uhapšeni su ljudi osuđeni za mučenje hrvatskih zarobljenika. Sprema se hapšenje 17 ljudi za progon muslimana iz Crne Gore. Crna Gora ići će do kraja. Tako ja mislim na osnovu onoga što znam, a do mene ipak dolaze informacije.
Cjelokupan tekst dostupan je čitaocima "Dnevnog avaza" i pretplatnicima online izdanja...
Autor: R. A.